Δελτίο Τύπου 
Θέμα: 10ήμερο «Αλέκος Κοντόπουλος»
23 Ιουνίου 2009
Καλοκαιρινή ρεμπέτικη βραδιά…κι ένα βιβλίο στον Κήπο

Το βιβλίο του συγγραφέα-ερευνητή του ρεμπέτικου κ. Πάνου Σαββόπουλου «Περί της λέξεως Ρεμπέτικο το ανάγνωσμα…»
ήταν το θέμα της μουσικής βραδιάς την Τρίτη μέρα του 10ημέρου «Αλέκος Κοντόπουλος» στον κήπο της ομώνυμης δημοτικής Βιβλιοθήκης-Μουσείου .
Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου  Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου Φλατσούση που οργάνωσε και επιμελήθηκε την εκδήλωση, καλωσόρισε τους θεατές και αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δ.Σ. να καθιερωθεί ο κήπος της Βιβλιοθήκης ως θερινό πολιτιστικό στέκι στην Αγία Παρασκευή.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε σημαντικό το έργο του συγγραφέα και τον ίδιο πρωτοπόρο ερευνητή γνώστη και συνεχιστή της πολιτιστικής αυτής παράδοσης.Την αφηγηματική περιήγηση του Πάνου Σαββόπουλου στη γέννηση και τα «βαφτίσια» του ρεμπέτικου,
στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, στις συνοικίες του Πειραιά μετά τη Μικρασιάτικη τραγωδία, συνόδευσε, ρεμπέτικη μουσική παρέα και ταυτόχρονη προβολή σπάνιων μαυρόασπρων φωτογραφιών με τους πρωταγωνιστές – δημιουργούς. Με τον ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό του τρόπο ο Πάνος Σαββόπουλος
εξοικείωσε το κοινό του, με τα περιθωριακά και κάποτε παράνομα τραγούδια των: Βαμβακάρη, Κερομύτη, Παπαϊωάννου, Περιστέρη, Μπάτη, Τσιτσάνη κ.α. αναφέροντας πάντα τις ιστορίες τους. «Κάθε φορά που συναντιόμαστε, εδώ, στην Αγία Παρασκευή αισθάνομαι ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επανάσταση!»
είπε ο συγγραφέας απευθυνόμενος στο κοινό.   Τραγούδησαν: Κώστας Σκόνδρας, Κατερίνα Τσιρίδου που αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε το CD με σπάνια ρεμπέτικα τραγούδια, και  Μαρία Σταφυλοπάτη.  Έπαιξαν: Νίκος Πρωτόπαππας Γιώργος Κακαντές ενώ παρέμβαση έγινε από τον ποιητή Κώστα Ριτσώνη. Παρευρέθηκαν
μεταξύ άλλων μέλη του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης, οι Αντιδήμαρχοι:  Πωλέτα Πολίτη, Αλέκα Κιμουλάκη, Καίτη Μοσχονά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Άννα Γάκη, Μιχάλης Γαβράς.
Προς το τέλος της βραδιάς μια λυγερή κυρία έδειξε πως χορεύεται σε μισό τετραγωνικό το Σμυρναίικο Τσιφτετέλι, αλλά και ο Δήμαρχος ως λάτρης του ρεμπέτικου «έριξε τις βόλτες του».
Ο χώρος του κήπου της Δημ. Βιβλιοθήκης (250 άτομα) φάνηκε μικρός την Τρίτη μέρα του 10ημέρου αφού υπήρχαν και όρθιοι θεατές. Απέδειξε όμως ότι μπορεί να φιλοξενήσει μουσικές  εκδηλώσεις με την ίδια επιτυχία, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, συζητήσεις και προβολές και πάντα με άριστη οργάνωση.

Εκτύπωση Email