• ΑΡΧΙΚΗ

Μουσείο

Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου

Το Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου στεγάζεται στην οικία - εργαστήριο όπου έζησε από το 1964 έως το 1975, εμπνεύστηκε και ζωγράφισε ο επιφανής ζωγράφος και διανοητής Αλέκος Κοντόπουλος. Η ίδρυση του Μουσείου έγινε μετά από δωρεά και κοινή επιθυμία του καλλιτέχνη και της συζύγου του Μαρσέλ Κοντοπούλου. Η λειτουργία αυτού του μουσειακού και εκπαιδευτικού ιδρύματος έρχεται να προστεθεί στο ευρύτερο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την ανάπτυξη της πνευματικής δραστηριότητας στην περιοχή και την ανάδειξή της σε πανελλήνιο επίπεδο.
            Το μικρό αυτό Μουσείο, ξεπερνώντας τη φιλοσοφία του συνηθισμένου μουσείου τέχνης με την απλή παράθεση πινάκων, περιλαμβάνει τμήμα του σπιτιού και σχεδόν ανέπαφο το εργαστήριο του ζωγράφου. Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να δει αρκετούς πίνακες, χαρακτηριστικούς της εξελικτικής πορείας του καλλιτέχνη, όπως τους είχε αναρτήσει ο ίδιος στον προσωπικό του χώρο, σχέδια, προσωπικά αντικείμενα και σπάνιες αρχειακές φωτογραφίες καθώς και το σύνολο της εκτεταμένης βιβλιοθήκης του.

            Ανεβαίνοντας στο εργαστήριο, ο επισκέπτης συναντά ανέπαφα τα σύνεργα της ζωγραφικής του, τη γυάλινη παλέτα, το καβαλέτο, τα πινέλα, τα σωληνάρια, τη λευκή ποδιά εργασίας και έτσι μπορεί να φανταστεί τον καλλιτέχνη στην ώρα της δημιουργίας του.
Το τμήμα του Μουσείου φροντίζει για την καλή λειτουργία της συλλογής ελέγχοντας την υλικοτεχνική υποδομή στους χώρους του και πραγματοποιεί ενημερωτικές ξεναγήσεις σε μεμονωμένα άτομα και ομάδες καθώς και ειδικές ξεναγήσεις σε επιστημονικούς φορείς. Σχεδιάζει επίσης, υλοποιεί και εκτελεί οργανωμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προωθεί τη συνεργασία φορέων και προβολή θεμάτων που σχετίζονται με το έργο του ζωγράφου ενώ παράλληλα καταγράφει και αρχειοθετεί το σύνολο του μουσειακού υλικού..

 

 

 

 

Εκτύπωση Email