ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22 Ιουνίου 2009
ΘΕΜΑ: 10ΗΜΕΡΟ «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ »
Παρουσίαση βιβλίου στον Κήπο


Μια ξεχωριστή βραδιά στον κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης –Μουσείου Αλέκος Κοντόπουλος έζησαν όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου  του Γιάννη Ξανθούλη «Κωνσταντινούπολη Tων ασεβών μου φόβων» που οργάνωσε και επιμελήθηκε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Κατερίνα Φλατσούση Πρωτοσυγγελίδου.
Από τις πρώτες φράσεις ο συγγραφέας παρέσυρε τους καλεσμένους σε ένα νοσταλγικό ταξίδι, μέσα από το χρόνο, στην Πόλη κοιτίδα του Βυζαντινού Πολιτισμού, και την ιστορία των τελευταίων χρόνων της μετά το 1923.
Ανακατεύοντας με μαεστρία αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία στην γενέτειρα του Αλεξανδρούπολη και σύγχρονες μνήμες του, ο  Γιάννης Ξανθούλης επέστρεφε στην αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη στο Φανάρι, στην Αγια Σοφιά, και τις αξέχαστες  για τους Έλληνες συνοικίες, μέσα από την ματιά φίλων του, ανθρώπων του πνεύματος και της δημιουργίας, πέρα και πάνω από μικροψυχίες και φανατισμούς.
Από το πραγματικό στο φανταστικό της διήγησης του ο συγγραφέας, δεν άφησε ούτε στιγμή το πλήρωμα του κήπου να βγει από το νοερό ταξίδι  στο Νεώριο, στον Κεράτιο και τον Βόσπορο.
Έτσι κανείς δεν πρόσεξε την ώρα που έφυγε ακούγοντας και ζώντας ένα θαυμαστό παραμύθι, χωρίς μουσική, με μόνο φόντο τα χρώματα του κήπου και τις απαλές σκιές της καλοκαιρινής νύχτας.
Ήταν εκεί μεταξύ πολλών  άλλων  μέλη του Δ.Σ. Της Βιβλιοθήκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κώστας Κρητικίδης, Πωλέτα  Πολίτη, Αλέκα Κιμουλάκη, Καίτη Μοσχονά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Άννα Γάκη και κ. Ιωάννα Κουτσουρά, ο εκδότης κ. Νώντας Παπαγεωργίου χορηγός του 10ήμερουαπο τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Γκιώνης , ο επιχειρηματίας κ. Πάνος Μανιάς, κ.α.

 

Εκτύπωση Email