18 ΜΑΙΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, παρουσιάστηκε στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, από την Ιστορικό Τέχνης και Έφορο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας  Έφη Παπαευθυμίου, διάλεξη με θέμα:

«Αλέκος Κοντόπουλος: οι αναζητήσεις της τελευταίας φάσης της ζωγραφικής του. Αναφορές στο πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον και την επίδρασή του στη διαμόρφωση του ζωγραφικού ιδιώματος της περιόδου 1969-74».


Η Έφη Παπαευθυμίου, αναφέρθηκε στην αντίθεση και αντίδραση του καλλιτέχνη προς το δικτατορικό καθεστώς και τις συνθήκες που επηρέασαν την τελευταία περίοδο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και φώτισε με εξαιρετική διαύγεια τις κρυφές πτυχές των έργων του Κοντόπουλου, ερμηνεύοντάς τα με βάση τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του ζωγράφου διανοητή, βοηθώντας το κοινό να κατανοήσει τη λειτουργία της αφαίρεσης και της σύγχρονης τέχνης ως μέσου ελεύθερης σκέψης και έκφρασης.

Προηγήθηκαν κύκλοι ξεναγήσεων στην οικία – εργαστήριο του καλλιτέχνη από τον υπεύθυνο αρχαιολόγο – ιστορικό τέχνης του Μουσείου Αλέκου Κοντόπουλου κ. Βασίλη Μπάρκα.

18 maiou imera mouseiou 001

Η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Τερψιχόρη Γκιόκα και η ιστορικός τέχνης Έφη Παπαευθυμίου στην αρχή της εκδήλωσης.

18 maiou imera mouseiou 002
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης διακρίνεται στο βάθος το ατελιέ του μεγάλου ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου.

18 maiou imera mouseiou 003

Εκτύπωση Email