Πανόραμα της ρωσικής λογοτεχνίας-Τέταρτη Πράξη

ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ

Στη βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής, την Δευτέρα 11 Απριλίου,  παίχτηκε η τέταρτη πράξη και έκλεισε το πανόραμα της ρωσικής λογοτεχνίας.

  Ο μεταφραστής Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, χαρισματικός ομιλητής όπως πάντα,  παρουσίασε τη ρωσική μεταπολεμική λογοτεχνία και μοιράστηκε για άλλη μια φορά με αμεσότητα τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του. Το πανόραμα κάλυψε μια περίοδο δύο αιώνων της ιστορίας της ρωσικής λογοτεχνίας, και η τέταρτη πράξη τελείωσε με τα ρωσικά Νομπέλ.

«Συνολικά είκοσι ένας Ρώσοι έχουν τιμηθεί με βραβεία Νομπέλ στον χώρο των γραμμάτων και των επιστημών, και από αυτούς οι έξι τιμήθηκαν με την ύψιστη διάκριση στον χώρο της λογοτεχνίας», κατέληξε ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης. «Είναι βραβεία που στήριξαν τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την αλήθεια και την ελευθερία, όταν δοκιμάζονταν σκληρά στον μακρύ, βαρύ πολιτικό χειμώνα της Ρωσίας του 20ού αιώνα. Η αντοχή του ονόματος των λογοτεχνών και, κυρίως, του έργου τους στον χρόνο είναι η μοναδική αναντίρρητη αλήθεια, η οποία αποστομώνει τους ευκαιριακούς κατήγορούς τους. Εξάλλου, τα ρωσικά Νομπέλ τα θυμούνται όλοι. Τους κατηγόρους τους ποιος;»

Κείμενα διάβασαν οι ηθοποιοί Πωλίνα Γουρδέα, Χριστίνα Τασκασαπίδου και Δημήτρης Ξυδερός. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, με πιροσκί και βότκα, και έκλεισε έτσι ένας κύκλος όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη λογοτεχνία μιας χώρας που, παρά τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και κατανόησης αλλά και σημείων συνάντησης μεταξύ των πολιτισμών της Δύσης και της Ρωσίας, παραμένει μυστηριώδης, αινιγματική και εν πολλοίς ακατανόητη.

r l 001

Οι ηθοποιοί Πωλίνα Γουρδέα, Δημήτρης Ξυδερός, Χριστίνα Τασκασαπίδου και ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

r l 002

Η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Τερψιχόρη Γκιόκα, κλείνει τον κύκλο του αφιερώματος στη Ρωσική Λογοτεχνία

r l 003

 

Εκτύπωση Email